Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

Πρωταθλήτρια στη διαφθορά στην ΕΕ είναι η χώρα μας, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας.

Λιγότερο διεφθαρμένη χώρα παγκοσμίως, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας, είναι η Δανία και περισσότερο η Σομαλία και η Βόρεια Κορέα


Συγκεκριμένα, σε παγκόσμια κλίμακα, στο μέτωπο της διαφθοράς στον δημόσιο τομέα η Ελλάδα βρίσκεται στην 69η θέση ανάμεσα στις 175 χώρες που αξιολογούνται συνολικά. 


Οσον αφορά στην Ευρώπη, η χώρα μας βαθμολογείται με 43 στα 100 και «συγκατοικεί» στην τελευταία θέση της λίστας διαφάνειας των κρατών της Ε.Ε. και της Δυτικής Ευρώπης με την Ιταλία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, γεγονός που σημαίνει ότι αυτές οι χώρες είναι οι πιο διεφθαρμένες στην Ευρώπη. Πάντως, το 2012 η Ελλάδα βαθμολογήθηκε 36 και το 2013 με 40 και συνεπώς φέτος βαθμολογικά ανεβήκαμε.
Λιγότερο διεφθαρμένη χώρα, στο μεταξύ είναι η Δανία, με 92 στα 100, ενώ στην τελευταία θέση βρίσκονται η Σομαλία και η Βόρεια Κορέα, με 8.

Τη μεγαλύτερη «πτώση» σε σχέση με το προηγούμενο έτος υπέστη η Τουρκία, που σημείωσε πτώση 5 μονάδων (από το 50 στο 45), και βρίσκεται στην 64η θέση, λίγο πιο πάνω από την Ελλάδα. Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, πως πάνω από τα 2/3 των 175 χωρών που συμπεριλαμβάνονται στον «Δείκτη Αντίληψης της Διαφθοράς 2014», βαθμολογούνται κάτω από 50, που σημαίνει ότι θεωρούνται σε μεγάλο βαθμό διεφθαρμένες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου