Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

Δεν μαζεύει 180 - Εκλογές την 1η Φεβρουαρίου με τα τωρινά δεδομένα

Ο Α. Σαμαράς αποχαιρετά τον πρωθυπουργικό θώκο και οδηγείται σε οδυνηρή ήττα


Την ώρα που οι επαφές και οι διαβουλεύσεις στον πολιτικό κόσμο χτυπάνε κόκκινο και οι 180 απαιτούμενοι βουλευτές για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας φαντάζουν εξαιρετικά δύσκολος στόχος για τον κυβερνητικό συνασπισμό, τα Νέα παραθέτουν τρία σενάρια, βάσει των οποίων μπορεί να προκύψει ο μαγικός αριθμός και να διαψευσθεί το διαφαινόμενο αδιέξοδο. 


Στο Μέγαρο Μαξίμου έχει σημάνει συναγερμός καθώς οι 170 βουλευτές μέχρι στιγμής μοιάζουν να είναι το «ταβάνι», με βουλευτές από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, τους Ανεξάρτητους Δημοκρατικούς Βουλευτές και τη ΔΗΜΑΡ να προβάλλουν ισχυρές αντιστάσεις στις κυβερνητικές πιέσεις, με το βλέμμα στην επόμενη ημέρα και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και κυβέρνησης με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ.

Βάσει του πρώτου σεναρίου, παρά τις χθεσινές διαβεβαιώσεις ότι ο Σταύρος Δήμας θα είναι η επιλογή για την Προεδρία της Δημοκρατίας και στις τρεις φάσεις, εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπάρξει αλλαγή προσώπου σε μία προσπάθεια να καμφθούν οι αντιστάσεις βουλευτών και πολιτικών κομμάτων. Σε αυτό το σενάριο ιδιαίτερη σημασία έχει το πρόσωπο το οποίο θα βρεθεί στη θέση του Σταύρου Δήμα.

Το δεύτερο σενάριο βασίζεται σε μία ενδεχόμενη συμφωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον Αντώνη Σαμαρά. Υπέρ μίας τέτοιας προοπτικής έχουν ταχθεί αρκετά στελέχη από τη Νέα Δημοκρατία με προεξάρχουσα τη Ντόρα Μπακογιάννη και βασίζεται στη λογική της ανάγκης απεμπλοκής στο ζήτημα με την τρόικα. Σε αυτό το ενδεχόμενο, πρώτα θα επιλεγεί πρόσωπο που θα ψηφιστεί από κοινού για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας και εν συνεχεία θα οριστεί ημερομηνία εκλογών μέσα στο 2015.

Στο τρίτο σενάριο εξετάζεται ο σχηματισμός κυβέρνησης ειδικού σκοπού, με ή χωρίς αλλαγή στο πρόσωπο του πρωθυπουργού, συμφωνία για την επιλογή του προσώπου για την Προεδρία της Δημοκρατίας με στόχο να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με την τρόικα και η Πέμπτη αξιολόγηση κα εν συνεχεία να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. 

Εκλογική ετοιμότητα στην Κουμουνδούρου για το «αδιέξοδο» των 180

Σε κόκκινο συναγερμό τελεί ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον Αλέξη Τσίπρα να καλεί σε εκλογική και εν συνεχεία κυβερνητική ετοιμότητα τα στελέχη του κόμματος, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας.

Ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέλησε να στείλει με αυτόν τον τρόπο ένα σαφές μήνυμα τόσο στο εσωτερικό του κόμματος, για εγρήγορση ενόψει επερχόμενων πρόωρων εκλογών λόγω του διαφαινόμενου αδιεξόδου με τους 180 βουλευτές για την Προεδρική εκλογή, όσο και στην κοινή γνώμη, ώστε να δηλώσει «παρών» για την επόμενη ημέρα, ως εν αναμονή πρωθυπουργός.

Η συζήτηση περιελάμβανε ανάλυση του εσωτερικού πολιτικού σκηνικού και συζήτηση για το κλίμα που διαμορφώνεται διεθνώς , κυρίως στην Ευρώπη με την εμφανή στήριξη της κυβέρνησης, όπως επισημάνθηκε από πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, αλλά και αξιωματούχους της ΕΕ, που θεσμικά, οφείλουν να τηρούν αποστάσεις και να σεβαστούν τις δημοκρατικές διαδικασίες στη χώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο ΣΥΡΙΖΑ θα θεσμοθετήσει άμεσα ένα όργανο που θα απαντά σε κάθε πρόκληση που θα εκδηλώνεται από κοινοτικά όργανα και ξένες κυβερνήσεις, προκειμένου να μην επαναληφθεί το φαινόμενο της προεκλογικής εκστρατείας του 2012 που, σύμφωνα με κομματικά στελέχη, οι επιθέσεις κατά του ΣΥΡΙΖΑ έμειναν αναπάντητες.

Ο κ. Τσίπρας στην εισήγησή του υπογράμμισε ότι η χώρα εισέρχεται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο που θα κορυφωθεί στις 29 Δεκεμβρίου με την τελευταία ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι είναι βέβαιο ότι θα ασκηθούν πιέσεις προς βουλευτές στο μεσοδιάστημα μεταξύ των ψηφοφοριών. Κομματικά στελέχη σημείωναν ότι είναι πιθανό να δούμε εντελώς διαφορετικά αποτελέσματα στις δύο πρώτες ψηφοφορίες και άλλο αποτέλεσμα την τρίτη ψηφοφορία. Σε κάθε περίπτωση, η αξιωματική αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι οι 180 ψήφοι, δεν θα συγκεντρωθούν.

Δίνοντας το έναυσμα για εγρήγορση και ετοιμότητα σε όλα τα επίπεδα, ο κ. Τσίπρας είπε ότι είναι ανάγκη να αυξηθεί η συμμετοχή του λαού στις διαδικασίες και να δημιουργηθεί ένα κίνημα αντίστασης στην προσπάθεια εκβιασμού και τρομοκράτησης του λαού. Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσονται και οι δηλώσεις και τα υπονοούμενα για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Για την καλύτερη δυνατή προετοιμασία ο κ. Τσίπρας ζήτησε να τεθεί η ΠΓ σε διαρκή συνεδρίαση, ενώ με την συμμετοχή του ιδίου συνεχίζονται το προσεχές Σαββατοκύριακο οι περιφερειακές συνδιασκέψεις, στο Ηράκλειο το Σάββατο και την Λάρισα την Κυριακή.

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε επίσης να τεθεί σε αντιπαράθεση με την κυβέρνηση το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και η μνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης και επίσης ζήτησε, να ετοιμαστούν από τώρα οι νομοθετικές παρεμβάσεις της επόμενης κυβέρνησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου