Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014

Τους επαναπροσλαμβάνει αλλά τους μειώνει το μισθό - 226 Δημοτικοί Αστυνομικοί οδεύουν προς την οριστική έξοδο


Ένα πρόγραμμα κινητικότητας που οδεύει σε πλήρη αποτυχία

Προς ολοκλήρωση οδεύει το πρόγραμμα κινητικότητας των Δημοτικών Αστυνομικών που επανατοποθετούνται σε 5 Φορείς του δημοσίου, αλλά μετρώντας ισχυρές απώλειες, καθώς 226 υπάλληλοι δεν έχουν τοποθετηθεί πουθενά και βρίσκονται υπό την απειλή της ανεργίας. Αν και ο Υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης και συνολικά η κυβέρνηση δεσμευόταν δημόσια ότι δεν θα προκύψουν απολύσεις και ότι θα τοποθετηθούν όλοι σε άλλες υπηρεσίες, η μορφή και ο τρόπος που πραγματοποιήθηκε το πρόγραμμα κινητικότητας επέφερε τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που ευαγγελίζονταν το Υπουργείο.

Εσωτερική μετανάστευση για πολλές οικογένειες με το "μαχαίρι στο λαιμό"

Σήμερα και μετά από περίπου ένα χρόνο αβεβαιότητας, οι Δημοτικοί Αστυνομικοί μετατάσσονται σε ένα μεγάλο ποσοστό σε άλλες υπηρεσίες, πολλοί εξ αυτών όμως αναγκάζονται να μεταναστεύσουν σε άλλες πόλεις για να καλύψουν θέσεις από αυτές που τους προτάθηκαν. Μέχρι στιγμής, αρκετοί Δημοτικοί Αστυνομικοί θα αναγκαστούν να αλλάξουν νομούς και να βρεθούν χιλιόμετρα μακριά , καθώς μόνο οι υπάλληλοι με υψηλή μοριοδότηση θα μπορούσαν να καλύψουν τις θέσεις που προτάθηκαν στον ίδιο νόμο, κι αυτό σε πολλές περιπτώσεις, έαν και εφόσον δεχόντουσαν να υποβιβάσουν τα πτυχία τους και να δεχθούν όπως - όπως τις θέσεις που τους προτάθηκαν , που σε πολλές περιπτώσεις δεν είχαν και καμία σχέση με το προηγούμενο αντικείμενό τους (σ.σ. σωφρονιστικοί υπάλληλοι).


Το Κράτος σπαταλά κι άλλα χρήματα για την εκπαίδευση των Εξωτερικών φρουρών

Ένα από τα επιχειρήματα του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης , κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, για να δικαιολογήσει την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας και την διοχέτευση του προσωπικού της σε άλλες υπηρεσίες ήταν το γεγονός ότι το προσωπικό ήταν ήδη εκπαιδευμένο και θα μπορούσε να αξιοποιηθεί άμεσα σε άλλες συναφείς υπηρεσίες. Δυστυχώς όμως αυτό δεν είναι αληθές όπως αποδεικνύεται, καθώς το κράτος επανδρώνει τη Σχολή Αστυφυλάκων Κομοτηνής με σκοπό να εκπαιδεύσει τους Δημοτικούς Αστυνομικούς που θα μεταταχθούν εκεί. Την ίδια στιγμή , οι Δήμοι παραλύουν  από την έλλειψη εσόδων, καθώς η κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας επέφερε σοβαρές απώλειες στα οικονομικά των ΟΤΑ. Με λίγα λόγια , το κράτος ξόδεψε χρήματα για την 6μηνη εκπαίδευση των υπαλλήλων για να διοριστούν και να εκτελούν το έργο τους ως Δημοτικοί Αστυνομικοί, και τώρα ξανασπαταλά κι άλλα για να τους μετατάξει στις νέες υπηρεσίες, την ίδια στιγμή που χάνονται σημαντικά έσοδα από τους Δήμους, ενώ έχει ξεχαστεί τι σημαίνει ευταξία στις μεγάλεις πόλεις.

Το τρικ της μείωσης μισθών. Τους αναγκάζει να μεταναστεύσουν και τους μειώνει και το μισθό

Σαν να μην έφτανε η αγωνία και η οικονομική εξαθλίωση των υπαλλήλων της Δημοτικής Αστυνομίας που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και επί περίπου 9 μήνες πληρωνόντουσαν με το 75% των αποδοχών τους, το ΥΔιΜΗΔ τους "επιβραβεύει"  στις νέες θέσεις μειώνοντάς τους τις αποδοχές. Αυτό συμβαίνει γιατί σύμφωνα με το ενιαίο μισθολόγιο , η προσωπική διαφορά μείωσης που είχαν διατηρήσει λόγω της εφαρμογής του, θα πρέπει να καταργηθεί , και έτσι οι υπάλληλοι που θα μεταταχθούν στις νέες τους υπηρεσίες θα δουν το μισθό τους μειωμένο από 20 εώς 120 ευρώ. Αυτό θα κάνει ακόμα χειρότερα τα πράγματα ιδιαίτερα για τους υπαλλήλους που πλέον θα πρέπει να εγκαταλείψουν τις πόλεις τους και να πληρώνουν ενοίκια ή έξοδα μετακίνησης , διαφορετικά θα πρέπει να βρεθούν αντιμέτωποι με τον εφιάλτη της ανεργίας, εφόσον αρνηθούν να αποδεχθούν τη νέα τους θέση.


Αποτυχημένη η μετακίνησή τους στην ΕΛ.ΑΣ. Τους μετατάσσει ως πολιτικό προσωπικό

Παρά τις συνεχείς εξαγγελίες των Υπουργών Δένδια και Μητσοτάκη για αξιοποίηση του προσωπικού από την ΕΛ.ΑΣ , καθώς πριν η Δημοτική Αστυνομία δεν μπορούσε να ανταπεξέλθει σωστά στα καθήκοντα που της είχαν ανατεθεί κατά τα λεγόμενά τους, η μεταφορά τους εκεί δεν έχει καμία σχέση με την αξιοποίησή και αναβάθμιση της υπηρεσίας. Βάσει του ΠΔ που διέρρευσε για την αναδιοργάνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, το προσωπικό που μεταφέρεται εκεί θα ανήκει πλέον στη Δ/νση Πολιτικού Προσωπικού και θα εκτελεί τις αρμοδιότητες που ανατέθηκαν στην ΕΛ.ΑΣ με την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας. 

Αν και οι υπάλληλοι θα είναι ένστολοι, θα πληρώνονται με το ενιαίο μισθολόγιο (καθώς θα ανήκουν μισθολογικά στο πολιτικό προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ) και θα λειτουργούν όπως ακριβώς και με το προηγούμενο καθεστώς των ΟΤΑ, καθώς το μόνο που φαίνεται να αλλάζει είναι ο φορέας εργασίας τους. Βέβαια το εγχείρημα φαίνεται εξαρχής αποτυχημένο, εφόσον σε πολλές περιοχές οι αρμοδιότητες που ανατέθηκαν στην ΕΛ.ΑΣ και θα πρέπει να εκτελούνται από πολύ λιγότερους Δημοτικούς Αστυνομικούς , καθώς σε πολλές περιοχές και μεγάλες πόλεις μετατάχθηκαν ελάχιστοι στην Αστυνομία. Άρα ποιος ο λόγος της κατάργησής της;

Αναρωτιέται κανείς επίσης, πως είναι δυνατόν να εκτελούνται οι αρμοδιότητες της Δημοτικής Αστυνομίας καλύτερα πλέον κατά τα λεγόμενα του Κυρ. Μητσοτάκη, σε μία μεγάλη πόλη όπως οι Σέρρες από τον ένα και μοναδικό Δημοτικό Αστυνομικό που προβλέφθηκε να μεταταχθεί στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής, όταν προηγουμένως υπηρετούσαν πάνω από 20.

Έβαλαν ηλικιακά όρια αποκλείοντας τους άνω των 50...ενώ κάνουν του νεότερους πολιτικό προσωπικό

Την ίδια στιγμή που κάποιοι υπάλληλοι μετατάσσονται, σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και εκβιαστικά, σε άλλες υπηρεσίες, κάποιοι άλλοι παραμένουν αδιάθετοι και οδηγούνται σε οριστική απόλυση από το δημόσιο.  Μεγάλο μέρος εξ' αυτών είναι υπάλληλοι που υπηρετούσαν στην Δημοτική Αστυνομία και ήταν άνω των 50 ετών, οι οποίοι αποκλείστηκαν από την ΕΛ.ΑΣ και τα Καταστήματα Κράτησης καθώς δεν επιτρέπονταν να δηλώσουν αυτούς τους φορείς βάσει των ΚΥΑ που εκδόθηκαν από τα δύο υπουργεία και έθεταν ως απαιτούμενο ηλικιακό όριο για την μετάταξη τα 50 έτη. 

Αν και συμβαίνει συχνά στα σώματα ασφαλείας και στις προσλήψεις σωφρονιστικών υπαλλήλων και εξωτερικών φρουρών να μπαίνουν από το νομοθέτη ειδικά ηλικιακά όρια , όρια αναστήματος και άλλα ειδικά κριτήρια σχετικά με τα σώματα ασφαλείας, με την ένταξη των Δημοτικών Αστυνομικών στο πολιτικό προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ , αυτά φαίνεται ότι δεν είχαν κανένα λόγο ύπαρξης στην συγκεκριμένη κινητικότητα, καθώς ακόμα και οι υπάλληλοι άνω των 50 ετών θα μπορούσαν να εργαστούν σε θέσεις γραφείων και να παράγουν έργο όμοιο με αυτό του πολιτικού προσωπικού. Άλλωστε και οι νεότεροι υπάλληλοι που μετατάσσονται εκεί δεν εντάσσονται από ότι φαίνεται στο αστυνομικό προσωπικό. Επομένως ποιο το νόημα των ηλικιακών ή άλλων αποκλεισμών;

Την άμεση επανατοποθέτηση των "αδιάθετων" π. Δ.Α. του ζητά ο δήμος Αθηναίων

Το Δημοτικό Συμβούλιο του δ. Αθηναίων, για μία ακόμη φορά, ζητά την επανατοποθέτηση στο δήμο Αθηναίων, των Δημοτικών Αστυνομικών, οι οποίοι, εννέα μήνες μετά την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας, δεν έχουν ακόμη κατανεμηθεί σε άλλες υπηρεσίες.

“Καλούμε τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, έστω και την ύστατη ώρα, να κάνει δεκτό το αίτημα του δήμου Αθηναίων, προκειμένου να στελεχωθούν κρίσιμες υπηρεσίες για τη λειτουργία της πόλης.” αναφέρεται στην ανακοίνωση.


Τους καλούν εκ των υστέρων να περάσουν ψυχοτεχνικά...

Τέλος, η ανοργανωσιά και προχειρότητα με την οποία στήθηκε αυτό το πρόγραμμα κινητικότητας, διαφαίνεται και από το γεγονός ότι ζητούν σήμερα με νέο έγγραφο που απέστειλε το Υπ. Δικαιοσύνης, να υποβληθούν σε ψυχικές και σωματικές εξετάσεις , οι υπάλληλοι που μετατάσσονται στα Καταστήματα Κράτησης  και που  δεν εξετάστηκαν από τις αντίστοιχες επιτροπές της ΕΛ.ΑΣ. Και αυτό βέβαια δεν έγινε με υπαιτιότητα των υπαλλήλων, καθώς με βάση το πρόγραμμα κινητικότητας, θα μπορούσε κάποιος να δηλώσει μόνο τα σωφρονιστικά καταστήματα και όχι την Ελληνική Αστυνομία, και συνεπώς δεν θα υποχρεούνταν να περάσει από τις υγειονομικές και ψυχοτεχνικές εξετάσεις που οργάνωσε το Υπ. Προστασίας του Πολίτη. 

Σήμερα όμως το Υπ. Δικαιοσύνης "θυμήθηκε" ότι οι υπάλληλοι που θα μεταταχθούν εκεί - πολλοί εκ των οποίων θα οπλοφορούν πλέον- θα πρέπει να εξεταστούν από επιτροπές για την σωματική και ψυχική τους υγεία, ενώ θα μπορούσε αυτό να είχε συμβεί εξαρχής και οργανωμένα σε συνεργασία με τις επιτροπές που συστάθηκαν από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας.


Η σιωπηρή πλειοψηφία απαιτεί την αποδοχή του λάθους του κ. Μητσοτάκη και την επανασύσταση του θεσμού

Εν κατακλείδι, αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα κινητικότητας δεν μπορεί να θεωρηθεί επιτυχημένο σε καμία περίπτωση. Αν και η Δημοτική Αστυνομία , με το προηγούμενο καθεστώς , είχε να αντιμετωπίσει δυσκολίες και ακαμψίες ως προς το να φέρει εις πέρας και επιτυχημένα το πλήθος των αρμοδιοτήτων που της είχαν ανατεθεί, σήμερα δεν μπορούμε να μιλάμε για αναδιοργάνωση και αναδιάρθρωση του θεσμού υπό την ομπρέλα της Ελληνικής Αστυνομίας με βάση τα παραπάνω δεδομένα. Την ίδια στιγμή που καταργήθηκε αυτή η υπηρεσία με το πρόσχημα και τη δικαιολογία ότι είχε αποτύχει, δημιουργείται μια νέα υπηρεσία που είναι προδήλως σίγουρο ότι δεν θα μπορεί να ανταπεξέλθει στις αρμοδιότητες που της ανατέθηκαν εφόσον μετακινήθηκε μόλις το μισό προσωπικό για την εκτέλεση αυτών.

Όσο και να προσπάθησε η κυβέρνηση να λάβει μια σιωπηρή συναίνεση από την πλειοψηφία των πολιτών, καταργώντας μια υπηρεσία που επέβαλλε πρόστιμα και ήταν αναμενόμενο να μην θεωρείται αγαπητή από τους πολίτες, αυτή η συναίνεση δεν δόθηκε ποτέ. Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στις πόλεις και τις τοπικές κοινωνίες από την έλλειψη του Δημοτικού Αστυνομικού, η απαξίωση απέναντι στα ΑμΕΑ, το κυκλοφοριακό, το παρεμπόριο που συνεχίζει να μαστίζει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και πολλά άλλα μικροπροβλήματα που μέχρι τώρα καλούνταν να αντιμετωπίσει η Δημοτική Αστυνομία,  αφενός δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να κάνουν τους πολίτες να συναινέσουν σιωπηρά με την κατάργηση της υπηρεσίας, αφετέρου καθιστούν επιτακτική την ανάγκη την παύση αυτού του προγράμματος κινητικότητας που εξελίσσεται σε παρωδία και την ολική επαναφορά της υπηρεσίας με ταυτόχρονη αναβάθμιση και αναδιοργάνωσή της. 

Η σιωπηρή πλειοψηφία άλλωστε , είναι δεδομένο και σίγουρο ότι ζητά από τους πολιτικούς να αντιλαμβάνονται τα λάθη τους και να τα διορθώνουν άμεσα, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει την "καταπάτηση" του πολιτικού τους εγωισμού. Αν όχι, τότε αυτό το ρόλο θα πρέπει να τον παίξει η Δικαιοσύνη, διορθώνοντας τις αστοχίες και τις αδικίες των μνημονίων από τη μία και αποδεικνύοντας, όπως στην Πορτογαλία, ότι η Δικαιοσύνη ενεργεί ως οφείλει ανεξάρτητα από τις κυβερνήσεις.

Άρθρο αναγνώστη

5 σχόλια:

  1. Πολύ καλό και εύστοχο το άρθρο. Αγγίζει όλη την επικαιρότητα.
    Σχετικά με το μισθολογικό κομμάτι θα ήθελα να καταθέσω μια πρόταση. Τη στιγμή που θα αφαιρεθεί η μισθολογική εξομάλυνση και είμαστε κατι μεταξυ μεταταξης και νεας προσληψης θα μπρούσαμε να μπουμε με το βαθμό που δικαιούμαστε εκτός παγώματος ωστε να μετριαστεί η αδικία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. μισθο δεν θα παρει κανεις.θα σας απολυσουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ντροπή σε τέτοιες κινδυνολογίες από ανεύθυνους και χαιρέκακους τύπους που μπορεί να έχουν απωθημένα λόγω παλαιότερης κλίσης που είχαν φάει από δημ αστ. για...παράνομο παρκάρισμα!

      Διαγραφή
    2. n tous apolisoun tora olous, exetasis k aidies tou tipota perasan, ali8ori,anapiri m ia kiou radikiou pou dn exetastikan se test kata ta astinomika protipa, m 6mini ekpedefsi stis dimotikes sholes k siga mi tous ekovan k tote pos ginete k oli perasan???? oli 8 axizan isante meletiri st kafe m mis8o k diakopes

      Διαγραφή