Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

Δεν υπολογίζεται ο χρόνος της διαθεσιμότητας στη μισθολογική εξέλιξη

Τι ισχύει για τους εκπαιδευτικούς που επανέρχονται στην υπηρεσία


Ο χρόνος της διαθεσιμότητας εκπαιδευτικών που έχουν τεθεί στο καθεστώς αυτό δεν δύναται να υπολογιστεί για τη βαθμολογική και κατά συνέπεια ούτε για τη μισθολογική τους εξέλιξη. Αυτό αναφέρεται σε απάντηση που έδωσε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης σε σχετικό ερώτημα της διεύθυνσης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Β' Αθήνας.

Όσον αφορά ειδικότερα τους εκπαιδευτικούς που έχουν προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια για την ακύρωση της διοικητικής πράξης με την οποία τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και έχουν επιτύχει αναστολή εκτέλεσης αυτής της διοικητικής πράξης, επισημαίνεται από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ότι στο πλαίσιο της εν λόγω αναστολής και όσο χρόνο διαρκεί αυτή, αναστέλλονται και οι συνέπειες της διαθεσιμότητας, ήτοι η παύση της άσκησης των καθηκόντων τους, με αποτέλεσμα, να επανέρχονται στην υπηρεσία.

Ως εκ τούτου, τονίζεται ότι για τους εκπαιδευτικούς αυτούς έχουν ανασταλεί προσωρινά οι συνέπειες της διαθεσιμότητας και το διάστημα για το οποίο ισχύει η αναστολή της διαθεσιμότητας υπολογίζεται για τη βαθμολογική και μισθολογική τους εξέλιξη.


Στο ίδιο έγγραφο, που έχει αναρτήσει η ΔΔΕ Φλώρινας, αναφέρεται μεταξύ των άλλων ότι με τις διατάξεις του ν. 4024/2011, στο πεδίο εφαρμογής του οποίου υπάγονται και οι εκπαιδευτικοί, καθιερώθηκε νέο σύστημα βαθμολογικής και μισθολογικής εξέλιξης των δημοσίων υπαλλήλων, δυνάμει του οποίου προβλέφθηκε η απόλυτη σύνδεση των βαθμολογικών προαγωγών με το σύστημα οικονομικών απολαβών των υπαλλήλων. 

Κατ' εφαρμογή δε του ως άνω συστήματος, η μισθολογική εξέλιξη των υπαλλήλων συνδέεται με τις εφαρμοστέες διατάξεις περί βαθμολογικής τους εξέλιξης, με αποτέλεσμα να μην υφίσταται πλέον διαφοροποίηση μεταξύ του χρόνου που υπολογίζεται για βαθμολογική και αυτού που αναγνωρίζεται για τη μισθολογική εξέλιξη των υπαλλήλων.

Περαιτέρω, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 89 του Υπαλληλική Κώδικα (ν.3528/2007), η οποία ελλείψει διαφορετικής πρόβλεψης στο ν.4024/2011 έχει διατηρηθεί σε ισχύ, «Στο χρόνο για προαγωγή δεν υπολογίζεται: α) ο χρόνος της διαθεσιμότητας». Ακόμη, σύμφωνα με τη διάταξη της παρ. η του άρθρου 16 του ν.1566/1985, «για τη βαθμολογική και μισθολογική εξέλιξη των εκπαιδευτικών εφαρμόζονται κατά τα λοιπά οι διατάξεις που ισχύουν για την εξέλιξη των άλλων δημόσιων υπαλλήλων».

Τέλος, επισημαίνεται ότι η διάταξη του άρθρου του ν. 4024/2011, αφορά, όπως ρητά αναφέρεται σε αυτή, τον χρόνο της διαθεσιμότητας λόγω επικείμενης συνταξιοδότησης (προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα) σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 33 του ίδιου νόμου.

Πηγή : www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου